Fondazione Jodice

Een museum voor de fotograaf Mimmo Jodice in Napels

In de complexe stedenbouwkundige structuur van Napels moesten wij een ontwerp voor een museum voor de Italiaanse fotograaf Mimmo Jodice ontwikkelen. 

Het basisidee voor ons ontwerp was hierbij de bestaande structuren van de aangrenzende gebouwen, zoals bijvoorbeeld ramen en binnenplaatsen, in stand te houden. Dat heeft tot gevolg dat de vorm van het door ons ontwikkelde gebouw bepaald wordt door de omgeving.

Vanaf het plein “Piazza Giganti” wordt het museum via een intiem plein bereikt, waar de ingang is geplaatst. De aangrenzende garage op de hoek wordt tot een boekwinkel getransformeerd. De achterplaats wordt voor het café op de begane grond gebruikt. De historische verbinding tussen de twee nauwe
straten, die langs het perceel gelegen zijn, wordt vernieuwd. Het gebouw wordt daardoor in twee delen opgedeeld. De twee delen overlappen elkaar op
iedere verdieping en zorgen daardoor voor
afwisselende en interessante  paden door het
museum.

Bauhaus Universität Weimar

winter semester 2010 | 2011

Prof. Dipl.-Ing. Karl-Heinz-Schmitz

Mimouna Zaidi

Ines Terstappen

1,4 (zeer goed)

1e prijs in een studentencompetitie en publicatie in “Archivio Jodice, An Archive of Contemporary Art in the Historic Centre of Naples, Pàlffy Editions, 2012”

error: Content is protected !!