In mijn ontwerpen staat duurzaamheid
centraal in de vorm van bouwen
Energieneutraal
Het begrip energieneutraal gaat over het energieverbruik van een gebouw. Een woning of kantoor noem je bijvoorbeeld energieneutraal als het energieverbruik op jaarbasis op 0 uitkomt. Dit komt doordat er evenveel energie wordt opwekt als verbruikt.
Circulair
Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem.
Biobased
Biobased based bouwen is een wijze van bouwen die gebaseerd is op de natuur. Vaak gaat het hierbij om het toepassen van biobased bouwtechnieken (skeletbouw) en het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare biobased bouwmaterialen, zoals hout, of verschillende grassoorten.
Robuust
Door het gebruik van robuuste materialen die op een eerlijke en degelijke manier worden toegepast (zonder onnodige bekleding en afwerking en waar mogelijk demontabel) kan een duurzaam en toekomstbestendig gebouw gecreëerd worden.
Locaal
Het kiezen voor lokale materialen bedrijven heeft een positief effect op de CO2 uitstoot. Ook het hergebruik van bouwmaterialen zoals sloophout en metselwerk behoren tot de mogelijkheden om materialen uit de regio te hergebruiken.
Hernieuwbaar
Naast het verminderen van het energieverbruik van een gebouw, is het ook belangrijk om te kijken naar de resterende energiebehoefte van een gebouw en hoe dit kan worden gecompenseerd door duurzamere methoden, zoals hernieuwbare energie.
"Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later."
"Biobased bouwmaterialen kunnen bestaan uit allerlei natuurlijke materialen. Deze materialen kunnen ‘bijna onverwerkt’ worden gebruikt – zoals houten planken, wol (als isolatie), of bamboe. Maar, ze kunnen ook worden verwerkt tot andere producten. Denk hierbij aan kurk en karton, of houtvezels die worden gebruikt om spaanplaten te maken."
"Hernieuwbare energie, ook wel duurzame of groene energie genoemd, is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa.."